AAA bouwt haar eerste woonhuis in België. In het land van het ultieme eclecticisme, etaleren wij juist een bescheiden modernisme met ‘slechts’ zuivere verhoudingen en detaillering.

De abstracte woning is onverwacht ecologisch. Een gesloten doosvolume met hier en daar een ingesneden raam, opent zich royaal naar de zuidzijde om warmte en daglicht binnen te laten. Een overgangszone zorgt voor een overdekt intermediair tussen interieur en exterieur. Puien kunnen openblijven bij een regenbui terwijl teveel zomerse zon wordt geweerd van de glaspuien. Privacy zones zoals master bedroom en sanitair sluiten aan de buitenschil maar openen volledig naar de overgangszone met een verrassende bijna voyeuristische gelaagdheid

Gevels zijn opgebouwd uit zeer grof zwart stucwerk en een plint van onbehandelde Oregon Pine latten met open naden. Louter abstract vlak ‘versus’ ambachtelijk handwerk.

Een trap en lambrisering van Oregon Pine kruipen in de entreevide achter een serviceblok omhoog naar een via een daklicht aangelichte wand. Alle wanden en plafonds zijn glad en wit afgewerkt. Een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming en een betonnen haardpartij zorgen voor een hoog accumulerend vermogen en een behaaglijke maar robuuste woonbeleving. Regenwater wordt opgevangen in een reservoir en gebruikt voor toiletspoeling en grijs water.

 

De bouwvergunning is in maart verleend en de bouw start zomer 2018. Oplevering wordt verwacht medio 2019.