Selecteer een pagina

HOTEL COLOSSEUM BOCHUM (D) 

Leisure

Info

ARCHITECTENZAAK heeft in opdracht van Dudoq een nieuw 3-sterren hotel in Bochum (D) ontworpen. Het hotel is centraal gelegen in de nabijheid van de Jahrhunderthalle, aan de rand van het Westpark. Het ligt naast het ‘Colosseum’ in Bochum, de restanten van een stadsmuur uit 1911 die de entree vormde naar het voormalige Krupp terrein met staalfabrieken aan de Alleestrasse. Het fabrieksterrein is gesloten in 1983 en wordt momenteel herontwikkeld tot Hightech Campus in een parkachtige setting. Stadsmuur en hotel vormen de zuidelijke begrenzing van dit Westpark.

Het nieuwe hotelgebouw verlengt de 16m hoge bakstenen stads- resp. keermuur met een kort bouwblok van 3 bouwlagen volledig in bijpassend roodbruin metselwerk. Door de oriëntatie haaks op de stadsmuur ontstaat een kleine pleinachtige ruimte die met enkele boomgroepen een aangename rustplek vormt langs de zeer drukke Alleestrasse. Aan dit pleintje liggen het restaurant met terrasfuncties.

Aan de Allestrasse ligt het hoofdvolume van 5 bouwlagen met hoofdentree en onderdoorgang naar het achtergelegen parkeerterrein.

De zakelijke architectuur herinnert aan de vroegere no-nonsense fabrieksgebouwen met ‘kolommen-balken structuur’ en willekeurig gesloten en open geveldelen. Het hoofdvolume aan de Alleestrasse is uitgewerkt als een eigentijds raster van glad gevelstuc, waar het metselwerk van het korte bouwblok zich tot om de hoek ‘doorheen vlecht’. Zo verankert het nieuwe gebouw zich op de historische locatie zonder zich te bedienen van al te letterlijke historiserende citaten. Alleen zo kan architectuur zich verder ontwikkelen in de tijd.

Data

opdrachtgever
Dudoq

ontwerp
2016

programma
hotel met 162 kamers, vergaderruimtes en restaurant

bvo
6.580 m2

status
gerealiseerd, 2019

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.