Selecteer een pagina

Kunrader Steengroeve

Wijngoed Fromberg

Pop Up hotel

Pop Up hotel

Fluistertoren

LAND VAN KALK VOERENAAL

Concepten, Leisure
Info

Het project ‘Oerland’ transformeert bijna vergeten Plateaus van Voerendaal naar een duurzame locatie voor bezinning en inspiratie. Recreatieverblijven worden als het ware ‘in de randen’ van de Plateaus geschoven zodat je zowel vanuit deze verblijven als op het Plateau van adembenemende vergezichten geniet. Het project ‘Oerland’ creëert zo een volwaardig verblijfsgebied waar ‘stad & land’ elkaar ontmoeten, waar ‘cultuur & natuur’ samen worden beleefd. Er ontstaat een nieuwe economie door  duurzame bedrijvigheid, natuurversterking en landbouwhervorming te verbinden. Bekijk hier de film over het Oerland van Kalk

Miljoenen jaren geleden was Nederland een zee, de Oerzee. Botsende continenten duwden de kalkbodem vanuit de Ardennen omhoog, en tilden zo het Nederlands grondgebied vanuit Limburg ‘uit de Oerzee’. Nederland is dus vanuit Limburg ontstaan, Limburg is het ‘Oerland’ van de Lage Landen.

 

Pop Up Hotel
Het ‘Pop up Hotel’ biedt mobiele hotelkamers aan die voor maximaal 3 maanden op één locatie in het open landschap worden geplaatst. De verplaatsbare units bieden zo een uniek verblijf voor gasten die de rust en de kracht van het landschap op steeds wisselende locaties daadwerkelijk willen ervaren. Het “Pop up Hotel” trekt nieuwe doelgroepen naar het Land van Kalk zonder sporen na te laten in het landschap. De units zijn ingericht en geschikt voor 2 personen.
 
Fromberg
Al 26jaar staat Wijngoed Fromberg bekend als een gerenommeerd wijnproducent in Nederland met 24 jaar ervaring in het produceren van kwaliteitswijnen. Wij zien nu het moment om een volgende ontwikkelingsslag te maken.
Het bestaande gebouw wordt gedeeltelijk afgebroken om plaats te maken voor een grotere ontvangstruimte, een verhoogd terras (binnen & buiten) bovenop een toegankelijke wijnkelder, en twee b&b kamers in de uitgebouwde verdieping. De bestaande winkel en wijnmakerij worden in het nieuwe ontwerp ingepast.
 
Kunradersteengroeve (150m2)
De Kunradersteengroeve is onderdeel van het Land van Kalk.
Het Land van Kalk is het Euregionale plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal. Dit gebied heeft grote kwaliteiten: het unieke natuurgebied Kunderberg, de plateau’s met adembenemende vergezichten, de monumentale Kundersteengebouwen, de mooie producten zoals het fruit en de wijn die van bijzondere kwaliteit zijn vanwege de kalkbodem.
 
Fluistertoren
Rituelen rond leven en dood worden door alle culturen heen geassocieerd met licht en donker. Door de dood in het licht te plaatsen, zowel in filosofische als bouwkundige zin, bewerkstelligen we een conversie van de ervaring van afscheid. De dood wordt weer onlosmakelijk verbonden met het leven.

De Fluistertoren bestaat uit vier losse volumes van Kunradersteen. De ruimte tussen de volumes vormt een symbolisch kruis van licht. De urnen worden hoog in de wanden geschoven. Door uitsneden in de volumes ontstaat een labyrint van introverte ruimten waar via hooggeplaatste incisies indirect licht binnenvalt. Het vormt tevens een abstract object van de lokale Kunradersteen als symbool voor het Land van Kalk.

Het project is een crowdfunding project van de werkgroep Fluistertoren binnen de Coöperatie Land van Kalk, en vormt onderdeel van de Gebiedsvisie Land van Kalk.

Data

opdrachtgever
Sleutelproject IBA

ontwerp
Pop Up Hotel 2015
Fluistertoren 2015
Fromberg 2015
Kunradersteengroeve 2016

programma
Duurzame locaties voor bezinning, inspiratie en recreatie

bvo
Pop Up Hotel 15 m2
Fluistertoren 44 m2
Fromberg 650 m2
Kunradersteengroeve 150 m2

status
Pop Up Hotel 15 m2, opgeleverd
Fluistertoren 44 m2
Fromberg 650 m2, opgeleverd
Kunradersteengroeve 150 m2, in aanbouw 

 

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.