Selecteer een pagina

WOONHUIS HOUBEN HEERLEN

Wonen
Info
In het Zuid-Limburgse Heerlen staat een prachtige villa met een gevelsteen in een unieke kleur: Limestone Yellow. Een kleur met een verhaal. Voor dit bijzondere project was maatwerk nodig. Toen bewoners Rob en Ria Houben goed voorbereid met een beeld van de lay-out aanklopten bij ARCHITECTENZAAK, waren er twee uitgangspunten belangrijk: de opdrachtgever wilde voor de grote gevelvlakken een lange lineaire, maatvaste gevelsteen gebruiken én de architect wilde dat het materiaal een verbinding aan zou gaan met de locatie. Samen met Mark Feron, directeur/eigenaar én architect van ARCHITECTENZAAK, kwamen zij tot een prachtige realisatie die perfect aan deze voorwaarden voldoet. bron: Architectenweb

Het architectonische ontwerp van de villa bestaat uit verschillende in-elkaar-grijpende volumes met gesloten geveloppervlakken die de grote villa een voorname en monumentale uitstraling verlenen. Dat was ook precies de bedoeling. Deze esthetische vlakken zijn geïnspireerd op museum Kolumba in Keulen. Speciaal voor het museum zijn unieke langformaat stenen geproduceerd, die een dun lijnenspel in de gevel mogelijk maken. In deze uitstraling vonden ontwerper en opdrachtgever elkaar. Het moest een gebouwd beeldhouwwerk worden.

Vanwege de plasticiteit van het ontwerp was het van belang dat er een lichte gevelkleur werd gekozen. Wij zochten een kleur die ervoor zou zorgen dat het beeld van in-elkaar-grijpende volumes wordt versterkt door de onderlinge schaduwwerking. Het is belangrijk dat de ene massa een schaduw kan werpen op de andere, zo krijg je door plastische werking meer diepte. Die donkere schaduw komt het best naar voren op een lichte gevelsteen.

Tweede uitgangspunt was het ontwerp te verbinden met de plek waar de villa zou worden gebouwd. Voor de lokale binding is inspiratie uit het Limburgse landschap geput. Nabij is het hoogste plateau van Nederland, compleet uitgesleten door beken en rivieren tot het karakteristieke heuvelland; hier vind je de unieke Kunradersteen. Betiteld naar het Zuid-Limburgse dorp waar het veel gewonnen werd. Het is een soort mergel of kalksteen maar dan keihard. (Een gedeelte van de gewelfribben van de Sint-Servaas kerk te Maastricht is er mee uitgevoerd). De kleur varieert van licht- naar donkerbeige, witgeel, met grijze en donkere tinten. Het nieuwe materiaal moest een vertaling worden van deze prachtige lokale Kunradersteen.

ARCHITECTENZAAK is heel trots op het resultaat en weet meer mensen en partijen te overtuigen van de eigen kleur. Deze draagt nu dan ook het keurmerk: ‘Color Tailored By ARCHITECTENZAAK’. Er staat een nieuw project op stapel. Gemeente Beek gaat een Brede Maatschappelijke Voorziening bouwen, waarbij de vele verschillende gebruikers een verbindende factor krijgen door een uniform gevelmateriaal. Niet toevallig, ook in de kleur Limestone Yellow. Er waren verschillende bezuinigingsrondes waarbij kritisch werd gekeken naar alle materialen. Maar de gevelsteen én de kleur werden altijd door de gemeente als noodzakelijk bepleit en stonden nooit ter discussie. Dat is een groot compliment’

bron: MBI

 

Data

opdrachtgever
Rob en Ria Houben

ontwerp
2017

programma
nieuwbouw luxe villa

bvo
543 m2

status
gerealiseerd, 2020

 

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.