Selecteer een pagina

BMV MOLENBERG HEERLEN

Onderwijs, Herbestemming, Sport, Werken
Info
Het project ‘Brede Maatschappelijke Voorziening Molenberg’ verbindt onderwijs & kind functies, sport- en buurtcentrum tot een multifunctionele accommodatie in de Heerlense wijk Molenberg. Het ontwerp voor de BMV Molenberg is gebaseerd op het samenbrengen van de verschillende gebruikers onder het motto ontmoeten stimuleert samenwerking.

De BMV is een ensemble van Broederhuis, Broederschool, Vrije School en Sporthal met kleedaccommodatie. Het Broederhuis (klooster en rijksmonument) en de Broederschool zijn gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwbouw van 2.451 m2 bvo. In de nieuwbouw zijn de Kleuterschool en Vrije School alsmede de sporthal ondergebracht. Door een slimme en compacte positionering van oud- en nieuwbouw is naast de diverse speelplaatsen en –tuinen, ruimte gecreëerd voor een nieuw openbaar plein. Alle verschillende gebruikers hebben een plek aan dit nieuwe plein waardoor Vrije school Helianthus katholieke Broederschool, Sporthal, Kinderopvang Het Rozenpoortje, Peuterspeelzaal ’t Meuleke en stichting Buurtbeheer Molenberg worden verenigd met de omringende historische witte wijk Molenberg. Inmiddels hebben zich in het buurtcentrum meerdere bedrijven in de paramedische hoek gevestigd dat het maatschappelijke karakter verder versterkt. De nieuwe Vrije School is vormgegeven als volledig glazen volumes waardoor daglicht zoveel mogelijk het kunstlicht in de scholen vervangt. Dit vergroot een gevoel van welzijn en de concentratie van schoolkinderen. Het interieur is licht en neutraal en de inbouwelementen van bamboehout vormen warme accenten. De gevels zijn opgebouwd uit aluminium puien met verdiepingshoge kantelramen waardoor de gebruiker ook zelf het binnenklimaat kan beïnvloeden.

Materialen in gebouwen en terreininrichting zijn zoveel als mogelijk toegepast in hun natuurlijke kleur en textuur. Hierdoor begrijpt het lerende kind zijn dagelijkse omgeving en wordt niet alleen een intellectuele maar ook een, voor die leeftijden belangrijke, zintuigelijke stimulans gegeven. Wij noemen dit de tactiele leeromgeving. Rondom de BMV Molenberg is een volledig landschappelijk en civieltechnisch terreinplan ontworpen. De speelplaatsen en speeltuinen voor de verschillende kindfuncties zijn uitdagend maar veilig ontworpen waarbij spelen in een natuurlijke groene omgeving met niveauverschillen centraal staat.

Meer weten over de BMV? Klik dan op de Download PDF knop

Data

opdrachtgever
Gemeente Heerlen

ontwerp
2011

programma
restauratie, renovatie en uitbreiding; Wijkgebouw met horeca en 2 basisscholen incl. sportaccommodatie

bvo
Totaal 5.543 m2
Broederhuis 1.603 m2
Broederschool 1.489 m2
Vrije School en sportgebouw 2.451 m2

status
gerealiseerd, augustus 2015

 

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.