Selecteer een pagina

LAURENTIUSKERK VOERENDAAL

Nevenbestemming, Cultuur

Info

Samenvoeging van de parochies Voerendaal en Kunrade vroeg om een respectvolle aanpassing van het interieur waarin de verloren gegane indeling van Jan Stuyt uit 1926 wordt hersteld en tegelijkertijd een multifunctioneler gebruik van de kerkzaal wordt geïntroduceerd om zo de historische kerk weer voor langere tijd relevant te maken voor de gemeenschap van Voerendaal. ARCHITECTENZAAK ontwierp een duurzaam en multifunctioneel kerkgebouw met flexibele nevenbestemming. AAA Projectmanagement (dochter van ARCHITECTENZAAK) voert directievoering en toezicht. Vloerverwarming o.b.v. warmtepomp en PV panelen garanderen hedendaags comfort met substantieel lagere energiekosten.

Ontwerp

Het ontwerp betreft een aanpassing resp. gedeeltelijke reconstructie van de kerkuitbreiding uit 1916 naar ontwerp van architect Jan Stuyt, waarbij de driehoekige koorsluiting van Dumoulin (1842) wordt vervangen door een uitbreiding van het koorgedeelte waarbij koor en dwarsbeuk een kruis vormen, met ‘absidale’ of halfronde afsluitingen. Aan de oostzijde van de beide dwarsbeuken zijn kleine absides uitgebouwd.

Onderstaande ingrepen vormen de basis van een multifunctioneel en duurzaam toekomstig gebruik van het monumentale kerkgebouw (Rijksmonument).

  • Het binnen het kerkgebouw toevoegen van een multifunctionele ruimte van ca. 55 m2 netto
  • Multiruimte is door een vouwwand bij het uitgaan van de dienst als koffiezaal te gebruiken
  • Multiruimte is bij grote vieringen en uitvaarten bij de kerkzaal te betrekken
  • Losse kerkstoelen (gedeeltelijk met knielbankje) i.p.v. vaste kerkbanken om verschillende opstellingen mogelijk te maken en de oudere parochianen een beter zitcomfort te bieden
  • Egale vloerafwerking door houten vlonders te vervangen door hardstenen tegels
  • Centraal positioneren van een nieuw altaar midden onder de viering (kruisgewelf)

Meervoudig gebruik kerkgebouw

De huidige Laurentiuskerk bestaat uit een centraal gebouw met middenschip en zijbeuken. De ruimte kan alleen in zijn geheel worden gebruikt en zal dus voor iedere gelegenheid, groot en klein volledig verwarmd moeten worden. Door het inbrengen van een kleinere multifunctionele ruimte van ca. 55 m2 (ter vergelijking de grootte van een klassiek klaslokaal) is een meer multifunctioneel en op maat toegesneden gebruik mogelijk:

  • kleinere bijeenkomsten kerkgroepen, kerkbestuur en dagkapel in kleine ruimte
  • grote vieringen, muzikale bijeenkomsten e.d. in grote kerkzaal

De kleine ruimte kan tevens aan derden worden verhuurd waardoor aanvullende inkomsten worden gegenereerd.

Separate installaties

Grote kerkzaal en kleinere multi-ruimte worden van separaat geschakelde installaties voorzien zowel voor verwarming, ventilatie als verlichting. Derhalve kan voor kleinere groepen worden volstaan met het verwarmen, verlichten en ventileren van de kleine ruimte. Aangezien de grote kerkzaal het overgrote aandeel van de energielasten vraagt, levert alleen al dit op maat gebruik een substantiële verlaging van energielasten op.

Vernieuwen verwarmingsinstallatie

Ter plaatse van de kerkzaal met stoelenopstelling i.p.v. banken op houten vlonders en in de multi-ruimte wordt een vloerverwarming toegepast, enerzijds ter vervanging van de (enigszins) isolerende houten vlonders en anderzijds om de warmteafgifte dicht bij de gebruikers aan te bieden. Dit verhoogt het comfort en verlaagt de bijbehorende energievraag. De vloerverwarming wordt gevoed door een luchtwarmtepomp i.c.m. PV panelen pergola op de begraafplaats.

Toepassen LED verlichting

De bestaande lampen worden allen vervangen door moderne en energiezuinige LED verlichting. Niet alleen is het energiebehoefte van LED verlichting veel lager maar tevens is de lichtopbrengst ook veel hoger.

 

Data

opdrachtgever
Kerkbestuur H. Laurentius

ontwerp
2017

programma
kerkgebouw met verduurzaming en nevenbestemming

bvo
1.200 m2

status
gerealiseerd, januari 2023

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.