Selecteer een pagina

LEIDEN BINNENZWEMBAD-IJSHAL

Sport
Info

ARCHITECTENZAAK heeft een combinatiegebouw ontworpen voor binnenzwembad en ijshal De Vliet in Leiden. De uitnodigende entree met horecaruimte en entreeplein, transformeert het gebouw tot een sportief knooppunt waar sporters, publiek en andere belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten. Het voorterrein wordt als groen parkeerplein met ‘urban sports en calisthenics’ een sportieve buffer in de stad.

De gemeente Leiden streeft naar een maximaal duurzaamheidsniveau en maatschappelijke waarde. Voor het gebouw stellen wij een hybride warmte, koude- en energieopwekking voor. Deze bestaat uit een pellet ketel, een warmtepomp in combinatie met bodemopslag en PV panelen. In de winterperiode is er sprake van synergie voordeel vanwege het feit dat er een gelijktijdige vraag naar warmte en koude is, dit is een ideaal situatie voor het effectief en efficiënt inzetten van een warmtepomp. Het accumuleren van elektrische energie (door PV productie) voor het verwarmen van badwater en het bereiden van warmtapwater voor het douchen is een grote stap in de energietransitie. Het zwembad fungeert als een thermische buffer om de overmaat aan zonne-energie tijdelijk lokaal op te slaan. Dat warmtepomp fungeert volgens het koelkastprincipe. In de winter moeten we veel koelen in de ijshal. De warmte die we daar onttrekken zetten we om in het zwembad.

De gevel wordt opgebouwd uit ClickBrick®. Dit product heeft een circulaire grondslag en is een grofkeramisch gevelmateriaal. Met ClickBrick® maken we een constructie met voldoende massa om de transmissie tussen buitenklimaat en binnenklimaat van zwembad en ijsbaan te beperken. Lichte materialen als staal en aluminium dempen door hun beperkt accumulerend vermogen het binnenklimaat weinig, waardoor meer klimaat maatregelen nodig zijn met minder comfort en meer energieverbruik tot gevolg.  Tevens is ClickBrick® zeer gemakkelijk te verwerken onder alle weersomstandigheden, zonder droog- en uithardingstijd. De verwerking vergt geen vakmensen waardoor de inzet van mensen uit SROI mogelijk wordt gemaakt. Het materiaal is volledig herbruikbaar en heeft een maximale restwaarde.

Groene gevels maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. De zuid- resp. parkgevels worden daarom als groene gevel uitgevoerd, met grote voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad en absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten en substraat. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten.

Voor de gebouwconstructie kiezen wij voor een gelamineerde houten constructie. De overige verticale- en horizontale bouwkundige constructie worden als CLT (kruislaaghout of Cross Laminated Timber) uitgevoerd. Dit is een natuurlijk en biologisch materiaal geschikt voor en bestand tegen het binnenklimaat van een zwembad.

Data

opdrachtgever
gemeente Leiden

ontwerp
2019

programma
Binnenzwembad
Ijshal
Horeca
Verenigingsruimte
Schaatshop

bvo
14.850 m2

status
prijsvraag 2019

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.