Selecteer een pagina

KINDCENTRUM MARTINUS HEERLEN

Onderwijs
Info

Historie

De basisschool St.  Martinus in de wijk Welten is in 1916 gebouwd aan de Doomstraat 11 (momenteel de Doom geheten) en is een geschenk van Dr. Poels aan het rectoraat Welten. Een traditioneel bakstenen schoolgebouw met twee topgevels in een hoog opgaande langskap, met vier klaslokalen aan een langs gang naar ontwerp van Jan Stuyt. Het gebouw kent een noord-zuid richting met een royale speelplaats aan de Doomstraat en een tuingevel naar de Weltervijver gericht. In 1930 volgt een eerste uitbreiding voor een drieklassige school met overdekte speelplaats aan de zuidzijde van het hoofdgebouw. In de jaren 60 volgt een verdere uitbreiding met 2 leslokalen en in 1983 volgt een grootschalige verbouwing met 5 extra klaslokalen aan de voorzijde van het gebouw.

Ontwerp Kindcentrum Martinus

Als gevolg van deze reeks van verbouwingen was de oorspronkelijke hoofdbouw van Stuyt zodanig aangetast dat een reconstructie niet meer mogelijk bleek, en de daardoor ontstane ‘kruip door-sluip door’ structuur stond haaks op een eigentijdse open leeromgeving.

De volgebouwde zone voor de oude voorgevel wordt weer ‘geopend’ door de introductie van een intern ontmoetingsplein, afgezoomd met akoestische gordijnen voor maximale flexibiliteit in gebruik. Rond dit nieuwe centrum liggen de domeinen onder- midden- en bovenbouw, allen met instructielokalen rond een eigen leerplein. Royale glazen binnenpuien zorgen voor een lichte, transparante en overzichtelijke leeromgeving.

Aan de straatzijde wordt langs de speelplaats een royale tuinstrook ontworpen in lijn met de fraaie  voortuinen bij de villa’s in de Doom. Deze zone wordt slim benut voor waterbuffering, noodzakelijk in het laaggelegen dal van de Geleenbeek.

Door de diverse uitbreidingen terug te brengen tot ‘afzonderlijk afleesbare lokalen’ en de oudere uitbreidingen allen volledig wit te keimen, wordt een nieuw speels wit ensemble voor het statige bakstenen hoofdgebouw gesitueerd. Een nieuw ontworpen entreepatio in de as van de voormalige hoofdentree, wordt met hergebruikte bakstenen tactiel gemetseld als echo van het ‘verdwenen’ schoolgebouw van Jan Stuyt.

Data

opdrachtgever
INNOVO

ontwerp
2020

programma
Basisschool 
Peuteropvang
BSO

bvo
2.175 m2

status
gebouw opgeleverd oktober ’21
terrein oplevering voorjaar ’22

aannemer
Graus Bouw

adviseurs
Yask, Werf&Nass, Croon Wolter & Dross, Haltronic

 

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.