URBAN STUDIO’S DIANA HEERLEN
Ontwerp
De studio’s zijn ontworpen zonder privé buitenruimte. De doelgroep ‘starters op de woningmarkt’ komt veelal vanuit een situatie als student waarbij deeleconomie nog heel gebruikelijk is. Je deelt bv. keuken en/of badkamer in een studentenhuis.
Het voorliggende woonconcept bouwt hierop voort doordat wel een volledig eigen woonprogramma wordt geboden, maar de buitenruimte wordt gecombineerd. Een gezamenlijk dakterras op het voorhuis Sporthuis Diana biedt ruimschoots voldoende buitenruimte en geeft de woningbouw die zich ‘achter het voorhuis’ ontwikkelt een eigen gezicht naar de stad. Tegelijkertijd stimuleert het woningconcept het gebruik van de aanwezige openbare ruimte zoals Betaplein en Park.
Doordat de buitenruimte komt te vervallen ontstaat de mogelijkheid de typische woningarchitectuur te doorbreken. Doorgaans domineert de herhaling van balkons of loggia’s het gevelbeeld van woningbouw in Nederland. Hier ontstaat de mogelijkheid om dit stereotype beeld los te laten.
De beperkte binnenruimte van ca. 45 m2 bvo. wordt ‘gecompenseerd’ door een uitstraling van een luxe penthouse. Iedere studio krijgt een schuifpui over de volledige breedte van de voorgevel. Doordat het schuifdeel royaal opent wordt de woonruimte opgewaardeerd tot overdekte buitenruimte. Zo wordt het ontbreken van een balkon een onverwachte meevaller.
De excentrische schuifdelen worden niet boven elkaar geplaatst maar om en om versprongen. Dit doorbreekt ook de typische verticale stapeling die woningbouw kenmerkt. De afwisseling van dichte witte schuifdelen op laag 0 en 1 en volledig beglaasde puien daarboven creëert de gewenste onder- en bovenbouw opdeling.
De achter- resp. binnen gevels worden uitgevoerd in verticale houten delen met bovenlichten tpv. slaapkamer en entree resp. keuken. De houten latten lopen door in de houten galerijen. Deze afwijkende kleur en materialisering verbindt de bebouwing met de metselwerk achtergevels van de historische panden aan de Pancratiusstraat.
Het vrijstaande centrale trappenhuis met lift wordt rondom bekleed met translucente golfplaat. De noodzakelijke binnenverlichting van het trappenhuis transformeert de verticale koker tot een translucente Lantaarn die het binnenterrein zacht verlicht.
Het entreepleintje wordt als een stoere betonnen vloerplaat met betonwand en taatsdeur vormgegeven. Een uit de wand stekende betonnen luifel maakt een uitnodigend gebaar en loopt door tot aan de galerijen zodat een droogloop naar centraal trappenhuis is gegarandeerd. De in het werk gestorte betonnen plaat neemt alle aanwezige niveauverschillen in terrein en omringende bebouwing op en manifesteert zich als een stevig meubel op het Betaplein en Park.
Stichting Weller wonen
ontwerp
2004
programma
Herontwikkeling van Sporthuis Diana tot 39 starterswoningen
bvo
2.000 m2
status
oplevering woningen, januari 2022
oplevering terrein, medio 2023
Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen
Ga naar Google Maps
00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu
KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.