In het Zuid-Limburgse Heerlen staat een prachtige villa met een gevelsteen in een unieke kleur: Limestone Yellow, deze steen draagt het keurmerk: ‘Color Tailored By ARCHITECTENZAAK’.Een kleur met een verhaal. Voor dit bijzondere project was maatwerk nodig.
ARCHITECTENZAAK is heel trots op het resultaat en weet meer mensen en partijen te overtuigen van de eigen kleur. Naast de Zuid-Limburgse villa is er een nieuw project in aanbouw. Gemeente Beek bouwt een Brede Maatschappelijke Voorziening, waarbij de vele verschillende gebruikers een verbindende factor krijgen door een uniform gevelmateriaal. Niet toevallig, ook in de kleur Limestone Yellow. Mark Feron: ‘Er waren verschillende bezuinigingsrondes waarbij kritisch werd gekeken naar alle materialen. Maar de gevelsteen én de kleur werden altijd door de gemeente als noodzakelijk bepleit en stonden nooit ter discussie. Dat is een groot compliment’.
Toen bewoners Rob en Ria Houben goed voorbereid met een beeld van de lay-out aanklopten bij Architectenzaak, waren er twee uitgangspunten belangrijk: de opdrachtgever wilde voor de grote gevelvlakken een lange lineaire, maatvaste gevelsteen gebruiken én de architect wilde dat het materiaal een verbinding aan zou gaan met de locatie. Samen met Mark Feron, directeur/eigenaar én architect van ARCHITECTENZAAK, kwamen zij tot een prachtige realisatie die perfect aan deze voorwaarden voldoet.
Publicatie ARCHITECTENWEB Voor meer informatie en foto’s van dit Project, kijk op onze website naar dit project.
Uitgangspunten ontwerp
Het architectonische ontwerp van de villa bestaat uit verschillende in-elkaar-grijpende volumes met gesloten geveloppervlakken die de grote villa een voorname en monumentale uitstraling verlenen. Dat was ook precies de bedoeling. Deze esthetische vlakken zijn geïnspireerd op museum Kolumba in Keulen. Speciaal voor het museum zijn unieke langformaat stenen geproduceerd, die een dun lijnenspel in de gevel mogelijk maken. In deze uitstraling vonden ontwerper en opdrachtgever elkaar. Het moest een gebouwd beeldhouwwerk worden.
Vanwege de plasticiteit van het ontwerp was het van belang dat er een lichte gevelkleur werd gekozen. ‘Wij zochten een kleur die ervoor zou zorgen dat het beeld van in-elkaar-grijpende volumes wordt versterkt door de onderlinge schaduwwerking. Het is belangrijk dat de ene massa een schaduw kan werpen op de andere, zo krijg je door plastische werking meer diepte. Die donkere schaduw komt het best naar voren op een lichte gevelsteen’, aldus Feron.
Tweede uitgangspunt was het ontwerp te verbinden met de plek waar de villa zou worden gebouwd. Voor de lokale binding is inspiratie uit het Limburgse landschap geput. Nabij is het hoogste plateau van Nederland, compleet uitgesleten door beken en rivieren tot het karakteristieke heuvelland; hier vind je de unieke Kunradersteen. Betiteld naar het Zuid-Limburgse dorp waar het veel gewonnen werd. Het is een soort mergel of kalksteen maar dan keihard. (Een gedeelte van de gewelfribben van de Sint-Servaas kerk te Maastricht is er mee uitgevoerd). De kleur varieert van licht- naar donkerbeige, witgeel, met grijze en donkere tinten. Het nieuwe materiaal moest een vertaling worden van deze prachtige lokale Kunradersteen.
Keuze voor GeoStylistix gevelstenen
De opdrachtgever vond uiteindelijk een gevelsteen waarbij wél maatwerk mogelijk was. Een langwerpige, slanke gevelsteen met een natuursteen look: GeoStylistix van MBI. Deze gevelsteen paste perfect in het ontwerp qua langwerpigheid, maatvastheid en look. Daar waren de betrokkenen het snel over eens. Niet in de laatste plaats door het bezoeken van verschillende referenties met deze steen. Alleen was er de behoefte aan een stukje maatwerk voor de lichte kleur die moest lijken op Kunradersteen. Het feit dat deze op maat gemaakt kon worden werd als heel bijzonder ervaren.
‘Iedere architect wil het liefst werken met een eigen stempel. De vrijheid om met een hand zand uit de steengroeve de receptuur van de uiteindelijke kleur te kunnen beïnvloeden is fenomenaal’, aldus Mark.
Limestone Yellow
‘Het is heel dapper van MBI dat ze het avontuur zijn aangegaan en monsterpanelen hebben gemaakt totdat de kleur perfect was.’ Voor dit stukje maatwerk heeft een adviseur van MBI zo’n twintig samples laten maken om tot die perfecte kleur te komen. Deze werd uiteindelijk, heel toepasselijk, gedoopt tot ‘Limestone Yellow’. Volgens Mark sluit maatwerk GeoStylistix perfect aan bij de ultieme ontwerpers filosofie: ‘Het materiaal is modern, bijna abstract, maar door de kleur wordt het heel herkenbaar en heeft een lokale kwaliteit. Dit materiaal leent zich om een verbinding te maken met de gebruikers en de omgeving. Er was ook gelijk een klik met omwonenden.’