Selecteer een pagina

CRIEKENPUT WIDELANKEN MAASTRICHT KOPGEBOUW

Wonen

Info

Stedenbouwkundig ontwerp

Het kopgebouw Criekenput in de parochiewijk Malpertuis te Maastricht is de eerste uitwerking van het vernieuwingsplan volgens het stedenbouwkundige plan Widelanken van ARCHITECTENZAAK (AAA).  Door het gebouw verder dan voorzien van de ringweg te positioneren, wordt het nieuwe Viegenpark verbonden met de bestaande groenstructuren in de wijk waardoor een volwassen ecologische zone ontstaat. Geïnspireerd door de Limburgse Carre hoeves heeft AAA het  kopgebouw ontworpen met 80 appartementen rond een cour. Een publieke route door het gebouw verbindt de wijk met het park en verleent het gebouw meer relevantie.

Architectonisch ontwerp

De twee karakteristieke onderdoorgangen met bakstenen zuilen, breed en hoog, tillen het ontwerp uit boven de courante woningbouwarchitectuur.  De lokaal geproduceerde ‘gevelsteen gebakken met mergelzand’ creëert op termijn een natuurlijk patina karakteristiek voor de mergelarchitectuur in de regio Maastricht en passende binnen de omgeving en omliggende bebouwing.

In een aansprekend ontwerp zijn zowel loggia’s ontworpen aan geluidbelaste gevels alsmede balkons aan de parkzijde. Buitenruimten zijn steeds enigszins verschoven t.o.v. de living zodat onbelemmerd ‘uitzicht vanaf de bank’ is gegarandeerd.

In het forse gebouw is gespeeld met verschillende metselverbanden om een aangename verschaling van de bouwmassa te creëren. Door bij het ene verband de balkons te metselen en bij het andere verband hekwerken te gebruiken ontstaan spannende vlakverdelingen die het gebouw al van grotere afstand interessant maken waarna dichterbij de subtiele verschillen in metselverbanden wordt ervaren. Het architectonisch ontwerp ondersteunt op deze wijze de functie als landmark resp. entree van een nieuwe woonstrip langs het Viegenpark.  

Flexibel en aanpasbaar ontwerp

Het ontwerp kent uiteenlopende woningtypes van ca. 60 m2 GO (2 kamerapp.) tot 85 m2 GO (3 kamerapp.) en kent een bijzondere flexibiliteit zodat binnen 1 standaard stramien 6 woningtypes inpasbaar zijn. Hierdoor kan de opdrachtgever de keuze voor het gewenste woningtype op het allerlaatste moment maken en zo maximaal inspelen op toekomstige gebruikerswensen. De keuze voor bijvoorbeeld een doorzontype of de living aan een gevel is onafhankelijk gemaakt van de plaats van facilitaire ruimtes zoals techniek, keuken en sanitaire ruimten door deze slim in een centrale kern te positioneren. Tevens is zo een decentraal installatieontwerp geïntegreerd, zodat er per beuk slechts een kleine dakopbouw (warmtepomp) nodig is in plaats van een centrale LBK met grotere afmetingen. Deze decentrale dus kleinere dakopbouw is steeds in het midden van de gebouwdiepte gepositioneerd en vanaf de openbare weg rondom niet zichtbaar.

Terreinontwerp

Door het gebouw slim te ‘shapen’ is in het terreinplan zoveel als mogelijk het bestaande bomenbestand behouden zodat direct vanaf de oplevering een volwassen groene woonomgeving wordt geboden. Het parkeerterrein met groenvakken en bestaande bomen is binnen de cour geplaatst zodat het woongebouw letterlijk met de voeten in het Viegenpark staat.

 

Klik voor artikel in LimburgBOUWT.

 

Data

opdrachtgever
Servatius
LAUDY BOUW​

ontwerp
2018 t/m 2020

programma
8appartementen

bvo
ca. 7390 m2

status
gerealiseerd, december 2022

X

Wilhelminaplein 25
6411 KW Heerlen

Ga naar Google Maps

00 31 (0)45 7 00 97 14
[email protected]
www.architectenzaak.eu

KvK 59690666
ABN AMRO 50.51.14.798.